Veelgestelde vragen:

20190114-7G3A6375

Stel al uw vragen!!

Het is van belang dat u alles kunt vragen wat u over uw situatie en operatie wilt weten. De informatie in onze brochures en op deze informatieve website zijn algemeen en niet altijd specifiek voor uw situatie. 

Bedenk van tevoren wat u wilt weten, schrijf deze vragen op en neem ze mee naar het consult met uw Orthopedisch Chirurg. 

Veelgestelde vragen:

 • Een van de voordelen van UKR is dat het herstel sneller gaat en daarom gaan veel patiënten binnen 24 uur na hun operatie veilig naar huis. Indien dit niet mogelijk is wordt u de dag na de operatie overgeplaatst naar een zorghotel. Dit moet u wel voor de operatie aangeven!  

 • Zorg ervoor dat uw wond bedekt is met de verbanden en droog blijft tot de clips/ hechtingen zijn verwijderd. U kunt wassen of douchen en ijspakken gebruiken, maar bescherm de wond en houd droog. Vermijd het gebruik van spuitdeodorant, lotions, crèmes of parfums in de buurt van of op de wond totdat deze goed genezen is. 

 • Ja.Dit is een uiterst belangrijk onderdeel van het herstel, omdat alleen u de beweging en kracht terug in uw knie kunt krijgen het is dus essentieel dat u direct na de operatie onder begeleiding van een fysiotherapeut gaat oefenen. Dit om te voorkomen dat uw knie stijf wordt en de spieren sterker worden. Het is normaal dat de pijn direct na de operatie en gedurende enkele weken daarna aanwezig is. Gebruik pijnmedicatie om de pijn onder controle te houden en wees niet bang om uw knie te bewegen en te lopen. In eerste instantie zullen de oefening vooral gericht zijn om de knie te bewegen en om te lopen met krukken. Daarna zal de spier opbouw en de belasting worden opgevoerd om uw dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten. U kunt uw activiteiten en oefeningen uitbreiden op geleide van de pijn in overleg met de fysiotherapeut. U hoeft niet bang te zijn de knieprothese te beschadigen gedurende normaal gebruik van uw knie.   

 • Er zijn geen beperkingen (behalve de pijn) om te bewegen. Op de knieën zitten wordt afgeraden tot ongeveer 6 weken na de operatie. Pas wel op dat u niet op de knie valt. 

 • Uw follow-upbezoek vindt normaal gesproken plaats ongeveer 2 en 6 weken na uw operatie. Na 2 weken worden de hechtingen verwijdert en na 6 weken wordt er een röntgenfoto gemaakt. Ook 1 en 10 jaar na de operatie wordt de knie gecontroleerd en wordt er een röntgenfoto gemaakt. Uiteraard kunt u zicht tussentijds altijd melden als u klachten heeft van de knie. We houden uw voortgang ook in de gaten door u speciale vragenlijsten toe te sturen. Zo kunnen wij controleren of u op het goede spoor bent wat betreft uw herstel. U wordt in principe altijd door uw behandelend arts gezien. 

 • De algemene resultaten van halve knieprothese-chirurgie zijn zeer goed, maar wees niet teleurgesteld als u nog steeds pijn hebt 6 – 12 weken na uw operatie. Dit zal geleidelijk afnemen, maar het is belangrijk om door te gaan met uw oefeningen als pijn het toelaat. De algemene vooruitgang kan aanzienlijk variëren, maar voor de meeste mensen zijn verbeteringen in pijn en functie gestaag en blijven ze tot een jaar of zelfs 2 jaar verbeteren. 

 • U mag weer gaan autorijden al u uw krukken niet meer nodig heeft en voelt dat u de volledige controle over uw voertuig hebt. Voor de meeste patiënten is dit na ongeveer 6 weken, afhankelijk van hoe snel u herstelt. 

 • Dit hangt af van vele factoren. Een bureaubaan kan snel worden hervat, na 2-6 weken, maar u moet inspannende activiteiten gedurende ten minste drie maanden vermijden (bijvoorbeeld zware voorwerpen tillen). Vraag uw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut over specifieke werk gerelateerde of sportieve activiteiten. 

 • Over het algemeen kunt u beginnen met het uitproberen van uw vrijetijdsbesteding tussen 6 weken en 6 maanden, maar dit is afhankelijk van uw voortgang na de operatie en de uiteraard welke activiteiten u wilt beoefenen. Regelmatige lichaamsbeweging wordt aanbevolen, maar vermijd high impact-activiteiten zoals hardlopen.

  Zwemmen: we raden aan om rug- en borstcrawl te vermijden tot ten minste zes maanden na de operatie.

  Fietsen: Fietsen is een hele goede oefening voor de knie mits u een volledige omwenteling met de pedalen kunt maken. Het is verstandig om te beginnen met een hometrainer. Indien dit goed gaat en u zich veilig voelt bij op en afstappen kunt u buiten proberen te gaan fietsen.

  Fitness: Als u wilt, kun u vanaf 6 weken terugkeren naar uw eigen sportschool. Begin met zachte niet-impactactiviteiten en breid deze geleidelijk aan uit naarmate u sterker wordt.  

 • Het succespercentage van de Oxford® halve knieprothese op de lange termijn is 98% na 10 jaar en 95% na 15 jaar. Dit betekent dat er een kans van ongeveer 5% is dat u na 15 jaar de halve knieprothese vervangen moet worden voor een totale knieprothese. Dit percentage is gelijk aan de resultaten van de meest succesvolle totale knieprotheses.